Cts. Eki 5th, 2024
Dereli Kümbet Köyü

Dereli Kümbet Köyü ( Kümbet Yaylası )

Kümbet yaylası, doğal çevre güzelliği,  kolay ve kısa ulaşımı açısından Giresun ilinin ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ve en çok ilgi çeken yaylalarından birisidir. Denizden yüksekliği 1.640 metredir. Kümbet yaylası, Giresun’a asfalt yolla bağlanır. Dereli’ye 26, Giresun’a58 km. uzaklıkta olan Kümbet Yaylasına 30 dakika (yarım saat) saatte ulaşılmaktadır. Kümbet gezisine, İkisu, Kanlıhan ve Uzundere köyü üzerinden, dönüşte ise Yüce ve Güdül köyü üzerinden gidilmesi tavsiye edilir. Böylece güzel bir günü kapsayan yaylalar turu yapılmış olur. Kümbet yaylası aynı zamanda çevresinde yer alan 50’nin üzerinde ki obaların merkezi konumundadır. Yaylanın pazarı haftanın Cuma günleri yayla merkezine kurulur. Kış nüfusu 500 olan Kümbet’in, yaz mevsiminde ki nüfusu obalarla birlikte 30.000’e yükselir. Kümbet’te elektrik, telefon, şebeke suyu, PTT Acentalığı,  Orman İşletme Şefliği, Sağlık Ocağı gibi resmi kuruluşlar bulunmaktadır. Oteller turistik nitelikte olmayıp, yöre insanına hitap eden vasıftadır. Ancak turistlik oteller de hizmete başlamıştır. Kümbet ve çevresinin tamamı piknik yapmak ve kamp kurmak için çok uygundur.

Çevresinde ki kaynak suları ve pirzolası ile ünlüdür. Çevreye hakim olan geniş bir görüş açısına sahip doğal güzellikleri ile doludur.

Kümbet Yaylası Yol Tarifi

Karadeniz Sahil Yolundan Dereli Şabinkarahisar Sivas İstikametine dönmelisiniz. Giresun merkezden Trabzon yönüne giderken Giresun merkezden çıkarken tabelaları takip edin. Trabzon istikametinden geliyorsanız Giresun Merkeze girmeden Dereli Sivas İstikametine dönmelisiniz.  Dönüş yapacağınız görseller aşağıdadır.

40 km gidiyorsunuz. Dereli ilçesinden geçiyorsunuz. Aşağıdaki yere geldiğinizde kümbet tabelasını takip edin.

Kümbet Yaylası Yolu Nasıl

tamamen asfalttır. Ulaşım Rahattır. Hiç endişe etmeyin. Yakıt durumunuzu Dereli ilçesinde giderin. Deponuzda en az 100 km yapacak kadar en az yakıtınız olsun.

 

Giresun Kümbet Arası Kaç Km 60 km

Ordu Kümbet Arası Kaç Km 178

Kümbet Köyü, Giresun iline bağlı Dereli ilçesi sınırları içerisinde yer alır.

Giresun’a yaklaşık 60 km, Dereli kasabasına ise 26 km uzaklıkta olup, 1750-1950 m yükseltiler arasında kurulmuştur. Yayla, aynı adı taşıyan Kümbet köyü (1400-1600 m) sınırları içerisinde bulunmakta olup, geçici bir yerleşme olarak Uzundere köylüleri ile birlikte kullanılmaktadır. Kümbet yaylası ve çevresi; orman örtüsü, faunası, olağanüstü manzarası, yöreye özgü sivil mimari özellikleri, temiz havası ve soğuk sularıyla önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Çevresindeki geniş otlak alanları ile geleneksel yaylacılık faaliyetine de uygun oluşu, yaylanın Osmanlılar döneminden beri yöre halkı tarafından sayfiye amaçlı olarak kullanılmasına imkan hazırlamıştır. Son yıllardaki turizm konusundaki çalışmalarla giderek daha fazla rekreasyonel yaylacılığa hizmet etmenin yanı sıra hayvancılık amaçlı yaylacılık faaliyeti de önemini korumaktadır. Bu özellikler yaylanın, Doğu Karadeniz sınırları içerisinde bulunan 16 diğer yayla ile birlikte, turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi öngörülen yaylalar içerisine dahil edilmesinde önemli rol oynamıştır. Böylece Kümbet ile birlikte çevresindeki çok sayıdaki yayla, 3800 ha.lık alanı ile, doğal dokunun ve kültürel değerlerin korunması şartıyla, 20 Mayıs 1991 tarihinde turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.

Kümbet Yaylası

Ulaşım: Giresun’un 52 km. güneyinde Dereli İlçe sınırlarındadır. Dereli ilçesine kadar 30 km. yol asfalt, Dereli-Kümbet Yaylası arası 22 km. ham toprak yol olup, yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilir. Kümbet yayla gezisi gidiş İkisu, dönüş Güdül üzerinden yapılırsa, çok güzel manzaralar görülebilir.

Özellikler: 1. 640 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmıştır. PTT acentesi, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi, ve oto tamircisi hizmet vermektedir.

Aymaç tepesi, Melikli obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet yaylaları kamp ve piknik alanı olarak yoğun kullanılmaktadır. Kümbet’in 2 km. batısındaki Aymaç eşsiz bir zirvedir. Aymaç’da Temmuz ayının ikinci pazar günü yayla şenlikleri yapılmaktadır. Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis dağı Otçu şenlikleri yapılmaktadır.

Kümbet yaylasında, el dokuması kolan ve örme sepet satılmaktadır. Kasaplarda sadece kuzu eti satılması, Kümbet yaylasının özelliklerinden biridir.

Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada 10 yataklı bir otel bulunmaktadır. Temel ihtiyaçlar yayladan karşılanabilir. Kümbet yaylasının bir Km. kuzeyinde orman içinde Salon çayırı mevkiinde, Orman işletmesi kamp tesislerinden yararlanılabilir.