Pts. Ara 2nd, 2024
img-3

Hacı Abdullah Duvarı (Çıkrıkkapı Seddi)

Hacı Abdullah Duvarı 1610 yılında Hacı Abdullahzade tarafından ekili alanların sınırlarının belli olması ve bu alanların hayvanlardan korunması amacıyla Rum işçilere yaptırılmış. Duvar yaklaşık 6,5 km uzunluğunda ve 1,5 m yüksekliğinde, yığma taştan yapılmış.

Hacı Abdullah Duvarı yapıldığı günden bugüne ayakta kalmayı başarmış, ender yapılardan biri. Çok az kişinin bildiği bu yapı civarda yaşayanlar tarafından kısaca “sınır” olarak adlandırılıyor. Sınır geçişinde yakında oynayan çocuklara kapıyı açtırırsanız bahşiş vermeyi unutmayın.

 

Başka Bir Kaynağa Göre Hacı Abdullah Duvarı

400 yıl önce inşa edilen 1,5 metrelik yüksekliğe sahip olan tarihi duvarın, Hacı Abdullahzade tarafından 1600’lü yıllarda Rum işçilere yaptırıldığı rivayet ediliyor. Duvarın yapılma amacı ise ekilen ürünleri hayvanlardan korumak.

Hacı Abdullahzade’nin onlarca göbekten torunu olan Süreyya Yılmaz, duvarla ilgili olarak şu bilgileri veriyor;O yıllarda ekili alanların korunması için böyle bir duvarı dedemiz ördürmüş. Çambaşı, Mıcıklı deresi, Çıkrıkkapı (Batı düzü), Bardaklı mezarlığı, Karyalağı, Karabacak, Kaymasoğlu tarlası diye adlandırılan bölümler duvarın hududunu oluşturuyor. Rumlardan önce bu topraklarda Cenevizlilerin de yaşadığı belirtiliyor. Ancak Hacı Abdullah Çıkrıkkapı’ya Horasan’dan gelmiş.

Kız hakkı olarak Hacı Abdullah’ın oğluna aldığı bir gelinin sülalesi tarafından verilen bu geniş topraklar, ekili alanlar sınırlandırılsın düşüncesiyle tüm bu duvarlar örülmüş. İşin ilginç tarafı kız hakkı olarak zamanında böyle bir takım haklar verilirken, şimdilerde bu şekilde kız hakkı diye bir şey söz konusu değil. 

Turizm açısından oldukça önemli olan Çıkrıkkapı Yaylası ve Hacı Abdullah Duvarı günümüzde kaderine terk edilmiş durumda. Bakanlık tarafından da eserin korunmasına yönelik bir çalışma bulunmuyor.

Dereli’de Gezilecek Yerler 

About Author

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir