Pts. Eyl 9th, 2024
Calca-koyu

Dereli Çalca Köyü

Dereli Çalca Köyü  Köyün tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Eski adı; 1400 lü yıllarda imar edilmiş olan tarihi kervan yolu üzerinde bulunan han dan dolayı HANYANI olarak isimlendirilmiş daha sonra ÇALCA olarak değiştirilmiştir. Köyün eski merkezi kavrazlı mahallesidir. Bu nedenle mahallenin çalca için önemi aslen Oğuzların batılı kaynaklara göre 16. Doğu kaynaklarında 21. kolu olan Cebni(Düşmanı görünce saldıran)lerin bu mahallede yerleşik olması ve Devlet-i Ali Osman zamanından kalma Camisinin bulunması ve kültürel özelliklerini korumasıdır. Bu yerleşkede genel olarak Ustaoğlu Süleymanın torunları bulunmaktadır.

Köy, ilçenin en yüksek nüfuslu köyüdür.Daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler Kutalmışoğlu Cebni,Kaşgarlı Mahmut(Divanü Lûgati’t Türk)vb eserleri inceleyebilirler. Yalnız Osmanlıca dil bilgisine sahip olmanız deteylı bilgilere ulaşmada sizlere yardımcı olacaktır.. Burada kısaca Cebni boyu hakkında bilgi vermek yerinde olacaktır.

Böylece Giresun yöresinin ve etrafının 1397 yılında Hacıemiroğulları Beyliği’nden Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş olsa da 1461 tarihinde yörenin tamamen fethi ile başta Giresun yöresinin ve Çalca köyünün bulunduğu alan tamamen Türk boylarından Çepni Türkmenlerinin yurdu haline gelmiştir. Çalca köyünün tarihiyle ilk bilgilere 1515 yılındaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde rastlanır. Bu kayıtlarda köyün 2.013 akçe vergi gelirinin olduğunun bilgisi mevcuttur. Köy, 15. ve 16. Yüzyıllarda Vilayet-i Çepni Kazası’na bağlı olarak gösterilmiştir. Çalca, 18. ve 19. yüzyıllarda Keşap kazasına bağlı bir köy olmuşsa da 1926 yılında Dereli’nin nahiye olmasıyla Dereli’ye bağlı bir köy olarak statüsünü korumuştur.

Kültür

Her ne kadar son zamanlarda bazı bozulmalar olsada yöre halkı Türk-İslam kültürünü yaşamakta ve yaşatmaktadır.

Kullanılan dil hala özünü korumaktadır. Birçok kelime Öztürkçedir.( bıldır,toynak,güz….vb.)

Coğrafya

iline 21 Km, Dereli  ilçesine 5 Km. yakındadır. Kavrazlı,Hanyanı, Tepe Harman, Pelit Bayırı, Harmanın Başı, Çağlan,güni, Karakışla, Ustalı, Kıran Mahalle’si(poyraz) olmak üzere 10 mahalleden oluşur. Nüfus, özellikle yaz aylarında ve özel günlerde 3.000 civarına çıkar.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz İklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
 2000 1.710
1990 1.706
1985 1.825

Ekonomi

Köyün ekonomisi, başta fındık olmak üzere tarım ve hayvancılığa dayalıdır.