Sal. Eyl 10th, 2024

YAYLA ŞENLİKLERİNİN DOĞUŞU

Yayla şenliklerinin temelinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygın bir gelenek olan “OTÇU GÖÇÜ” yatmaktadır. Mısırların 20-30 cm. büyüdüğü zamanlarda aralarda sık biten kısımların araları 30-40 cm. açılacak şekilde sökülmesine “SIK KAZMA” dibindeki otların ikinci kez temizlenmesine ve fındık bahçelerindeki otların tırpan veya oraklar la biçilmesine de “OT BİÇME” denilmektedir.

Bu işlerden iyice yorulan ve işleri biten cenikliler (köy ve şehirlerde oturanlar) yorgunluklarını atmak ve eğlenmek için temmuz ayı içinde yaylalara yaptıkları toplu gezi ve ziyaretlerine “OTÇU GÖÇÜ” denir. Zaman olara mısır otunun alınması ile fındık toplamaya başlama zamanı arasında kalan 15-20 günlük süredir. Genellikle Perşembe ve Cuma günü yaylaya götürülecek yiyecek ve giyecekler paketlenir, yola çıkılır. Geçmişin getirdiği örf-adet gereği yolculuk sırasında pınarbaşlarında oturulur. Yenilir – içilir türkü söylenir horonlar oynanırdı.

Bu güzel geleneklerin kaybolmaya yüz tuttuğunun sezinlenmesi üzerine eski günlerin tekrar yaşanması amacıyla yayla şenlikleri düzenlenmeye başlanılmış ve büyük ilgi görmüştür.

Uluslararası Kümbet Kültür ve Sanat Festivali

 

Yayla Festivalinin temelinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaygın bir gelenek olan “Otçu Göçü” yatmaktadır. Yani Nisan ayından itibaren, obalara taşınmış yaylacıları geride (Cenik’te) bıraktıkları kişilerin genellikle Temmuz ayı içinde ki toplu gezi ve ziyaretlerine “Otçu Göçü” denir. Zaman olarak, cenikte mısır otunun alınması ve kazılması ile fındık toplama mevsiminin başlaması arasında kalan 15-20 günlük süredir. 1988 yılında yapılan “OTÇU GÖÇÜ ŞENLİĞİ” 1989 yılında “KÜMBET YAYLA ŞENLİĞİ’NE” dönüştürülmüştür. Daha sonra ise bu şenlikler “ULUSLAR ARASI KÜMBET KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ” olarak yapılmaya devam etmektedir. Kısa bir süre içinde büyük ilgi gören festival her yıl Temmuz ayının ortalarında Cumartesi ve Pazar günleri Kümbet Yaylası’nın, Aymaç Mesiresi’nde 30-40 bine yakın insanın biraraya gelerek eğlenmesine, doğa ile başbaşa kalmasına, hatta uzun zamandır görüşmeyen insanların buluşup, hasret gidermesine zemin hazırlamaktadır. Festivalde çeşitli müzik, halk oyunları ve çeşitli yarışmalar yapılmaktadır. Yine festivalin en iddialı yarışmalarından birisi de “Yayla Ağalığı” seçimidir.

Yayla Turizmine, Tarihi Yerlerimize ve özellikle yaşatılmakta olan kültür ve Sanatına büyük katkısı olan bu festivalin düzenlenmesinden ana hedefin Kümbet ve çevresinin bir doğa harikası niteliğindeki Yaylalarımızın Yurt ve Dünya çapında tanıtılarak bilinçli bir şekilde iç ve dış Turizm hareketlerine güç kazandırmaktır.

Her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen festivalimizin etkinlikleri 4 gün süre ile devam ederek festivalin gala gününden önce yöreye özgü fotoğraf ve el sanatları sergisi turizmle ilgili konferans düzenlenmesi müzik ve eğlence programları Kültür Sanat ve diğer etkinlikler düzenlenmektedir. Festival öncesi yapılan bu etkinliklere yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetli ve vatandaşlar ilgi göstererek katılmaktadır.

Festival öncesi yapılan açık hava müzik eğlence programına Ulusal sanatçılar ile çok sayıda mahalli sanatçı katılarak ayrıca havai fişek gösterileri yapılmıştır. Festivalimizin amacı örf ve kültürümüzün yaşatılması yöreye özgü el sanatları ve fotoğraflarının sergilenerek doğa turizminin etkinleştirilmesidir. Festivalimizin Pazar günkü Gala gününde yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetli misafir ve turist katılarak yaklaşık 30 – 40 bin kişi bir araya gelip sıla ile gurbet bağlantısını oluşturmaktadır.

Her yılki festivalimize çok sayıda bürokrat katılmaktadır.

Müzik eğlence programımıza Ulusal çapta sanatçılar ile Mahalli sanatçılar bunun yanı sıra Türk Cumhuriyetleri Halk dansları topluluğu ve yine halk oyunları ekipleri gösteriler sunmaktadır.

Bu etkinliklerimiz genişletilerek yöremizin turizmine katkı sağlanması için çalışmalarımız devam edecektir.

 

Dereli ilçesinde 16. Sağrak Gölü Kültür Turizm ve Sanat Festivali gerçekleştirildi.

 

Sağrakgöl Kültür, Turizm ve Sanat Festivali

Bursa Gemlik Giresunlular Derneği ve İstanbul Beykoz Giresunlular Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen festival Kızıltaş obasında yapıldı.

Festival kapsamında çeşitli spor etkinlikleri, yarışmalar düzenlendi, yöresel sanatçılar eşliğinde horonlar oynandı.

Şenliğe gelen misafirler şenlik meydanından sonra Kırklar Tepesi’nin doğu yamacında bulunan 2750 metre rakımdaki Sağrak krater gölünü de ziyaret etti. Ziyaretçiler havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı Sağrak Gölü çevresinde bulunan kar kütlelerinin eridiğine işaret etti. Sağrak gölünün güzelliğine ve aşırı sıcağa dayanamayan bazı ziyaretçiler kendilerini gölün buz gibi sularına bıraktı.

Sağrak Gölü’ne en yakın yerleşim yeri olan Karayakalılar obasında yaşayan yayla halkı, obalarını ziyaret eden misafirlere en güzel misafirperverliği göstererek taze yayık ayranı sundu.

 

Bektaş Yaylası Kültür, Turizm ve Sanat Festivali

 

 

Bektaş Yaylası Kültür, Turizm ve Sanat Festivali
YERİ VE TARİHİ :Dereli  /
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Dereli Kaymakamlığı- Bulancak Belediye Başkanlığı-Bektaş Derneği
TEL : (0454) 381 20 12                     FAKS :381 31 84