Cts. Eki 5th, 2024
Dereli Mavi GölGiresun Mavi Göl Ne Zaman Mavi

Dereli Mavi Göl Neden Mavi?

Dereli Mavi Göl Neden Mavi sorusunun cevabını vermeye çalışalım. Dereli’de gezilecek yerler deyince ilk akla gelen yerdir. Bu nedenle doğal sodadan oluşan göl doğanın tüm renklerine ev sahipliği yapıyor. Yeşil-mavi tonların hakim olduğu gölde karın beyazlığı da ayrı güzellik katarak görenleri kendine hayran bırakıyor.

Giresun Dereli Mavi Göl Dereli ilçesinde yeni keşfedilen daha önce tabiat parkı ilan edilen Kuzalan Tabiat Parkı sınırlarına dâhil edildi. Turkuaz rengiyle yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakıyor. Yerli halkın bile daha önce görmediği bu yer 2015 yılında yöre halkı tarafından keşfedilip, maceracı gezgin olan üniversiteli bir gencin Youtube Mavi Göl Videosu yüklemesi ile ünü yurt dışa çıkan göl bir doğa harikasıdır. Daha Fazla Bilgi İçin TIKLAYIN

Mavi Göl Neden Mavi?

Kuzalan Şelalesi Taşpınar Deresi üzerinde olup yaklaşık 20 m. den Aksu çayına akmaktadır. Kış aylarında ve özellikle mayıs ayına kadar bol su akması ile eşsiz bir görüntü oluşmaktadır. Böylece Şelale, Kaya, Mağara, Su ve Orman Ekosistem özellikleri ile kendi içinde Biyo çeşitliliği barındırmaktadır. Taşpınar Deresinin döküldüğü yerden yaklaşık 1000m. mesafede halk arasında beyaz taş dedikleri traverten oluşumu vardır. Beyaz taşın olduğu bölgede çıkan kalkerli sular yaklaşık 800m boyunca vadi oluşturmuş. Bu vadi boyunca beyaz kalker aynı Pamukkale’deki gibi oluşumlar yapmıştır. Bu sebeple Taşpınar Deresi ve Harmanların Deresiyle birleşen bu sularda hat boyunca 5 adet şelale, 1 adet de mağara bulunmaktadır. Bu mağaranın içerisinde sarkıt ve dikit oluşumları bulunmaktadır. Mağaranın kuzeyinde bulunan değirmenin olduğu alanda eşsiz görünümde bir şelale bulunmaktadır. Kalkerli suların gözelerinin bulunduğu mevkide anıt ağaç özelliği gösteren Kayın, Göknar ve Ladin Ağaçları bulunmaktadır.

Kalkerli Suların gözelerine 100 m. mesafede, bir maden suyu bulunmaktadır. Bu maden suyu da traverten oluşturmuş. Bu travertenler siyah görünümlü olup, traverten hattı diğer suyun traverten hattı ile 200 m. kuzeyde dere içinde birleşmektedir. Beyaz taşın suyunun aktığı vadide, gözelerin 100 m. aşağısında 3 adet kükürtlü su gözesi de bulunmaktadır. Bu beyaz taşın suyunun gözesinin doğusunda da benzer ayrı bir kalker hattı bulunmaktadır. Bu hat da diğer traverten hattı ile birleşmektedir. Alanda ayrıca saf Şimşir Meşçereleri, 30 cm. çapında 10 m. boyunda yabani fındık ağaçları görülmektedir.

About Author

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir