Celeçoş Nedir Nasıl Yapılır Geleçoş Tarifi
Celeçoş Nedir Nasıl Yapılır Geleçoş Tarifi… Giresun’da çok sık tüketilen ama çok fazla bilinmeyen celeçoş, (geleçoş diye de söylenir.) birçok yörede farklı biçimlerde yapılmaktadır. Karadeniz’in birçok yöresinde bile farklı farklı adlandırılan geleçoş nasıl yapılmaktadır? Yöresel lezzet severler için geleçoş tarifi ve malzemeleri aşağıda…
Yapımı için malzemeler
- 500 gram süzme yoğurt
- Yarım bayat ekmek
- 1 su bardağı su
- Nane
- Tereyağı
- Tuz
Celeçoş nasıl yapılmaktadır?
- Süzme yoğurdu derin bir tencereye koyun.
- Kısık ateşte ısıtın.
- Bayat ekmekleri parçalara bölerek ısıtılan yoğurda ilave edin.
- Ardından tuzunu da ekleyerek karıştırın.
- Servis ederken küçük bir tavada tereyağını eritip içine naneyi ekleyin.
- Geleçoşun üzerine dökün.
- Sıcak olarak servis edin.
- Afiyet olsun.
Giresun Mutfağının Diğer Lezzetleri İçin Tıklayınız..
Mutfak Kültürü ve Değişimi; Giresun İli Örneği
Bu çalışma Giresun ilinin mutfak kültürünü belirlemek ve günümüze kadar meydana gelen değişimleri ortaya koymak amacı ile planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Giresun’un Şebinkarahisar, Dereli, Keşap ve Giresun merkez de doğup büyümüş 50 yaş ve üstü 10 kadın oluşturmuştur. Giresun ilinin kıyı ve iç kesimlerde mutfak kültürü farklılaşacağından hem kıyı kesimde hem de denizden uzak iç kesimlerde yaşayan bireyler örnekleme dâhil edilmiştir. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda yöneltilen her bir soru için alınan cevaplar kategorize edilmiştir.
Daha sonra betimsel analiz yapılarak Giresun mutfak kültürü ve günümüze kadarki değişimi değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Giresun İl’inin iç ve kıyı kesimlerinde mutfak kültürünün, pişirme alanlarının ve şekillerinin, kullanılan gıda maddelerinin önemli derecede farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Giresun sofrasının en önemli yiyeceğinin Pancar otu(karalahana) ve mısır unu olduğu belirlenmiştir.
Karalahana dolması, karalahana çorbası, karalahana diblesi, karalahana döşemesi, fasulye yemekleri, sebze dibleleri ve çeşitli otların kavrulması gibi yöresel yemeklerin gerek kıyı kesimlerde gerekse iç bölgelerde, geçmişte olduğu gibi günümüzde de hâlâ aynı şekilde yapıldığı tespit edilmiştir. Ancak yağlı ekmek, pileki ekmeği, fetir ekmeği gibi ekmekler ile keşkek, cıratta, celecoş, haşıl gibi yemeklerin unutulmaya yüz tuttuğu tespit edilmiştir