Sal. Eyl 10th, 2024
Giresun-Gölyani-YaylasıGiresun-Gölyani-Yaylası

Giresun Gölyanı Yaylası

Giresun Gölyanı Yaylası ;  Trabzon’daki ve dünyaca meşhur olan  Uzungöl’e rakip olarak gösterilen Giresun‘daki Yağlıdere Gölyanı Yaylası, bir ressamın tablosundan çıkmış gibi  güzel. ‘Alchemilla orduensis’, ‘Centaurea drabifolioides’, ‘Hieracium giresunense’ gibi dünyada sadece burada yaşayan bitkilere ev sahipliği yapıyor. Yırtıcılar için de önem taşıyan alanda küçük kartal gibi türlerinde yaşam alanı burası. Yine küresel ölçekte tehlike altındaki Kafkas semenderiyle birlikte birçok nadir kelebek burada yaşıyor.

 

Doğu Karadeniz’in benzersiz manzaralarından birini olan Gölyanı Yaylası. Giresun‘un Yağlıdere ilçesine 51 kilometre uzaklıkta olan yayla, tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

Yeni nesillere de ulaşabilmesi için çalışmalar yapılan bölgede yapılaşma yasağı getirilmiştir. İçindeki küçük gölü, yeşillik alanlarıyla muhteşem bir uyum içerisinde olup; sıcak yaz aylarında yöre halkının sürekli olarak kullandığı bölgelerden biridir. Gölyanı Yaylası, Karadeniz turuna çıkan turistlerin de mutlaka ziyaret ettiği yerler arasındadır.

   Yağlıdere İlçesine bağlı Sınır Köyü sınırlarında kalan ve ilçeye 51 km. uzaklıkta, etrafı tamamen doğal, yöreye özgü hartama denilen ahşapla yapılmış evlerle ve  çam ağaçlarıyla çevrili, adeta çanak şeklinde 3000 m2’lik bir alanı kaplayan doğal bir gölü de içinde barındıran Gölyanı Obası; bugün turizmin doğa, sağlık ve yeşil yönünü sunmak için gizli kalmış ve keşfedilmeyen bir cennettir.

        Gölyanı Obası’na yaylacılar nisan-aralık ayları arasında çıkmaktadır. Ancak şenlik zamanlarında yayla daha canlı ve hareketli olmaktadır. Gölyanı Obası doğal sit alanı kapsamındadır; koruma altına alınarak betonarme binaların yapımı engellenmiştir.

About Author

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir